Meeste PVV-kiezers lopen niet weg

Hoewel ruim een kwart van de PVV-stemmers vindt dat Geert Wilders eigenlijk te ver is gegaan, heeft 85 procent nog vertrouwen in de partijleider. Dat meldt Eenvandaag zaterdag op basis van een peiling onder 12.051 leden van het opiniepanel van het tv-programma.

Ruim zeven op de tien PVV-kiezers vinden dat de uitspraak van Wilders dat hij gaat regelen dat er minder Marokkanen in Nederland zijn door de beugel kan. De peiling werd zaterdag gehouden, nadat vrijdag diverse partijleden hadden aangegeven de partij te verlaten. Onder hen Kamerleden, leden van Provinciale Staten en de fractievoorzitter in het Europees Parlement. Ook een lid van de gemeenteraad van Den Haag stapte uit de partij. Ook in Almere heerst onvrede.

Van de kiezers die in 2012 niet op de PVV stemden en dat nu wel zouden doen bij landelijke verkiezingen, is de actie van Wilders minder goed gevallen. 62 procent vindt dat hij niet te ver is gegaan, maar 36 procent de uitlatingen van Wilders niet kunnen. Van de potentiële kiezers geeft 26 procent op dit moment aan geen vertrouwen meer in Wilders te hebben.