VVD wil geen PVV

De VVD, die in de vorige coalitie nog 'enthousiast' samenwerkte met de PVV, vindt dat met de partij van Geert Wilders steeds minder valt te bespreken. "De deur zat al dicht en is nu nog dichter komen te zitten", zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra over de persconferentie van Wilders, waarin hij geen afstand nam van zijn uitspraak dat hij gaat regelen dat er minder criminele Marokkanen in Nederland komen.

"Met een partij met dergelijke opvattingen gaan wij dus niet samenwerken", herhaalt Zijlstra het standpunt van premier Mark Rutte (VVD) in een verklaring. Zijlstra noemde Wilders' woorden eerder 'misselijkmakend'.

Zijlstra constateert dat Wilders geen stap terug heeft gedaan, maar onderstreept dat hij blijft bij wat hij gezegd heeft. "Daarbij geeft hij de hele wereld de schuld, de media voorop. Hij haalt er nu die zogenaamde drieslag over Marokkanen bij: migratie beperken, remigratie bevorderen en het uitzetten van criminelen. Maar dat was niet wat hij deze week in dat café stond te brullen." Mekkert Zijlstra, die doet alsof hij de eerdere berichten van vóór die dag waarin Wilders al aangaf dat het om die drie punten ging nooit gehoord heeft. 

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) stelt vast dat Wilders geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn, in hun ogen uiteraard 'discriminerende, opruiende en haatzaaiende' uitspraken. De organisatie noemt Wilders' door het SMN gedoopte 'verschuiving' van 'minder Marokkanen naar 'minder criminele Marokkanen' een 'bliksemafleider'. Hierbij vergeten ze dat al vóór de bewuste avond Wilders zich duidelijk had uitgelaten over het feit dat het om criminele Marokkanen ging. Iets dat Wilders al jaren verkondigt en waarvan hij nooit is afgeweken.

Ook het SMN ziet Wilders met een beschuldigende vinger naar de media en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wijzen. Het samenwerkingsverband vindt dat Wilders heeft gefaald door geen excuses aan te bieden en roept Nederlanders van Marokkaanse komaf door te gaan met het doen van aangifte tegen de PVV-leider.