Nog meer Obama: Rusland gevaar voor rechtsorde

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag in een toespraak in Brussel de acties van Rusland in Oekraïne fel bekritiseerd. Obama zette het Russische optreden in scherp contrast met de democratische ontwikkelingen in Europa en de Verenigde Staten en daarbuiten gedurende de afgelopen eeuw.

Obama schetste de annexatie van de Krim als een ongekende bedreiging voor de internationale rechtsorde. "De Russische leiders betwisten waarheden die een paar weken geleden nog vanzelfsprekend leken." Dit steekt scherp af tegen de 'nieuwe vredesarchitectuur' die Amerika en Europa na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd, 'gebaseerd op representatieve democratie, individuele rechten, een sociaal veiligheidsnet en grotere welvaart', aldus Obama.

Europa en de Verenigde Staten hebben samen Rusland veroordeeld en geïsoleerd, en als Rusland op dezelfde voet doorgaat zullen er meer sancties volgen, waarschuwde Obama. De bewering van Moskou dat het Westen samenzweert met Oekraïense fascisten tegen Moskou noemde hij 'absurd', evenals het excuus dat de Russische interventie nodig was omdat etnische Russen in Oekraïne gevaar zouden lopen.

Toch is dit geen nieuwe Koude Oorlog, stelde Obama. "Wij zoeken geen conflict met Rusland. Amerika, Europa en de wereld hebben belang bij een sterk en verantwoordelijk Rusland. Maar dat geeft Rusland niet het recht om Oekraïne te dicteren hoe zijn toekomst eruit moet zien."

"Ik heb het volste vertrouwen dat de roep om waardigheid, zoals die op het Maidanplein in Kiev weerklonk, uiteindelijk zal zegevieren. Deze ideeën zijn universeel. In de loop der tijd zal ook het Russische volk ontdekken dat het geen welvaart en status kan verkrijgen door bruut geweld."

De toespraak van Obama in de Brusselse Bozar-concertzaal, die werd bijgewoond door het Belgische vorstenpaar en vele hoogwaardigheidsbekleders en jongeren, was de afsluiting van zijn bezoek aan België. Het is ook de enige rede die hij deze week tijdens zijn rondreis door Europa houdt. Eerder op woensdag bezocht hij een Amerikaanse begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog en sprak hij met de leiders van de Europese Unie en de NAVO.