Rutte steunt handelsmissie Rusland

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het vooralsnog niet nodig om een handelsmissie van het kabinet naar Rusland af te zeggen. Voor economische sancties is het nog te vroeg, zei Rutte maandagavond in het tv-programma Pauw en Witteman.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaat in mei met bedrijven uit de olie- en gassector naar Rusland. Kamp wil de reis gewoon laten doorgaan, ook al besloot het kabinet eerder geen afvaardiging te sturen naar de Paralympische Spelen in het Russische Sotsji.

Rutte steunt Kamp. Hij wees erop dat de Europese Unie maandag sancties heeft ingesteld tegen 21 Russen die betrokken zijn bij de Russische acties op de Krim. "Het kan zijn dat die moeten worden opgevolgd met economische sancties. Dan kan zo'n reis in een ander daglicht komen te staan."

Economische sancties komen aan de orde als de Russische president Vladimir Poetin niet inbindt, zei Rutte. "Ik zou het vreselijk jammer vinden als het nodig is, maar we zullen er niet voor weglopen. De internationale gemeenschap moet een grens trekken."

Dat Rusland de Krim mag houden is volgens Rutte geen optie. "Hij moet wel degelijk de Krim opgeven, dat is een afspraak die we met elkaar hebben gemaakt."