Poetin: Referendum volgens de regels

Het referendum op de Krim over aansluiting bij Rusland heeft plaatsgevonden in 'volledige overeenstemming met het internationaal recht en het Handvest van de VN'. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zondagavond in een verklaring laten weten.

Ondanks de dreiging van Amerikaanse en Europese sancties weigerde Poetin op de Krim in te binden. In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sprak Rusland zaterdag zijn veto uit over een resolutie die het referendum als onwettig bestempelde. China onthield zich van stemming, de overige dertien leden van de raad stemden allemaal voor.

Poetin heeft volgens de verklaring van het Kremlin wel met de Amerikaanse president Barack Obama getelefoneerd en steun uitgesproken voor een voorstel van Duitsland om een internationale waarnemersmissie in Oekraïne uit te breiden. "De staatshoofden merkten ondanks de verschillen in hun beoordelingen op dat het noodzakelijk is om samen een manier te vinden om de toestand in Oekraïne te stabiliseren", luidde de verklaring.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zondag ook met Poetin. Zij wil meer waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stationeren in spanningsgebieden in Oekraïne, met name in het oosten van het land. Poetin liet aan Obama weten dat een dergelijke missie welkom zou zijn, maar dan in alle regio's van het land.