Kritiek op waarschuwingsbrief burgemeester Roermond

Liberale partijen in Roermond zijn kritisch over de waarschuwingsbrief die burgemeester Peter Cammaert (CDA) heeft verzonden na geruchten over stemmen ronselen in zijn gemeente. De fractievoorzitters van de Liberale Volks Partij (LVR), de partij van Jos van Rey, en de VVD hadden liever gezien dat Cammaert politie en justitie direct had ingeschakeld, ook al heeft hij alleen maar geruchten gehoord over mogelijke ronselpraktijken.

"Als hij wat weet dan moet de burgemeester gewoon ingrijpen en niet zo suggestief te werk gaan", zegt LVR-voorman Dré Peters. "Daar heb ik een hekel aan. Nu zet hij dertien partijen in een kwaad daglicht." VVD-leider Michiel Huurdeman sluit zich daarbij aan. "Anders had hij beter niets kunnen zeggen."

Fractievoorzitter Richard Heijman van de PvdA, de partij die in Soest onder vuur ligt vanwege mogelijke stemfraude, voelt ook wel voor een onderzoek door het Openbaar Ministerie. "Wij zijn in ieder geval open en transparant", zegt Heijman. Hij benadrukt dat de geruchten niets met zijn partij van doen hebben. "Je hoort op straat wel geluiden dat sommige partijen flinke druk op mensen uitoefenen. Ik zou echter geen uitspraken durven doen over wie die geruchten gaan."

Ook LVR en VVD willen zich niet branden aan het geruchtencircuit. Voor zover Huurdeman weet ronselen leden van de VVD geen stemmen. "Ik heb in ieder geval geen stempassen thuis liggen. Maar wat de nummer zoveel op de lijst doet, weet ik niet. Zo iemand moet meteen worden aangepakt."

Peters van de LVR ontkent dat hij noch zijn kandidaten bij ronselpraktijken zijn betrokken. "We hebben ze precies verteld wat de spelregels zijn. Flyeren is prima, je mag mensen vragen op je te stemmen. Maar om stempassen vragen, is illegaal." Iedere verwijzing naar prominent LVR-lid Jos van Rey, de oud-VVD'er die wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht, wijst Peters overigens stellig van de hand.

CDA-fractievoorzitter Angely Waajen-Crins prijst burgemeester en partijgenoot Cammaert juist om zijn 'krachtige signaal'. "Partijen moeten zelf maar hun verantwoordelijkheid nemen. Ik ga ervan uit dat de burgemeester zeker aangifte doet als hij een concreet geval aan de hand heeft." Net als de andere partijen gaat Waajen ervan uit dat CDA-leden geen stemmen ronselen. "Die berichten hebben mij in ieder geval niet bereikt."