Vrijspraak voor 'bruiloftsschutter' Rotterdam

Een 42-jarige Rotterdammer die na een bruiloft een oom van de bruidegom zou hebben doodgeschoten, hoeft daarvoor niet de gevangenis in. De rechtbank in Rotterdam acht niet bewezen dat de man het schot heeft gelost. Wel kreeg hij zes maanden cel opgelegd voor het gebruik van geweld tegen het slachtoffer.

De moord volgde na een huwelijk in maart 2002. Tijdens het feest kregen enkele mensen ruzie met een oom van de bruidegom. Na afloop werd bij het slachtoffer thuis aangebeld en werd hij vrijwel meteen doodgeschoten.

Volgens de rechters is duidelijk dat de verdachte bij de aanslag aanwezig was, maar kan niet worden vastgesteld dat hij ook de schutter was. Ook acht de rechtbank niet bewezen dat de verdachte heeft samengewerkt met diegene die het pistool zou hebben gehanteerd.

Het gaat om een zogenoemde coldcasezaak. Naar aanleiding van een dna-match in 2009 heropende de politie het eerder doodgelopen onderzoek. Het spoor wees na verscheidene verklaringen uiteindelijk in de richting van de verdachte, tegen ie het Openbaar Ministerie twaalf jaar celstraf had geëist.

De man was niet aanwezig bij de uitspraak. Hij woont inmiddels in India en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaten.