Bezwaren tegen Limburgse megastal afgewezen

De bezwaren tegen de bouw van een megastal in het Limburgse Grubbenvorst zijn afgewezen. Bewoners van het dorp hadden aangevoerd dat de plannen de volksgezondheid bedreigen, maar de rechtbank in Roermond hecht meer waarde aan een onderzoek van de GGD. Die concludeerde eerder dat de stal geen invloed heeft op de gezondheid, blijkt uit een woensdag gepubliceerde uitspraak.

In het dorp moet een gemengd bedrijf verrijzen met 1,1 miljoen kippen, dertigduizend varkens en een biomassacentrale. Tientallen bewoners en de vereniging Behoud de Parel hadden bezwaar gemaakt, maar slechts een handvol bewoners woont binnen een straal van driehonderd meter van de locatie waar het bedrijf volgend jaar moet komen.

De rest woont tussen de zeshonderd meter en 4,5 kilometer van die locatie. Dat was voor de rechtbank reden om hun bezwaren van tafel te vegen. Ook degenen die dichter bij het toekomstige bedrijf wonen hebben volgens de rechtbank weinig te vrezen. Die wijst erop dat milieuvergunningen zijn aangevraagd. Als die worden toegewezen mag volgens de rechtbank worden aangenomen dat de omgeving voldoende is beschermd tegen de gevolgen.