Iran bouwt voorraad hoogverrijkt uranium af

Iran heeft vooruitgang geboekt bij het afbouwen van zijn voorraad hoogverrijkt uranium. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie Yukiya Amano maandag gezegd. Volgens hem is het proces 'halverwege'.

Iran heeft de helft van zijn voorraad tot twintig procent verrijkt uranium omgezet in uranium met een lagere verrijkingsgraad, dat gebruikt kan worden als brandstof voor een kerncentrale. De andere helft moet worden omgezet in een vorm die moeilijk opnieuw te verrijken is tot twintig procent. Uranium dat tot twintig procent is verrijkt is eenvoudiger verder te verrijken, tot negentig procent. Die verrijkingsgraad is nodig voor een kernwapen.

Teheran ontkent te werken aan een atoombom, maar heeft desalniettemin ingestemd met het afbouwen van zijn atoomprogramma in ruil voor versoepeling van de sancties die tegen de Islamitische Republiek zijn getroffen. Ondertussen werken Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland aan een definitief akkoord.