Giraffe Artis bevalt midden op de dag van jong

In dierentuin Artis in Amsterdam is zaterdagmiddag een giraffe bevallen van een jong. Het dier liep op de savanne toen plotseling de bevalling inzette. De giraffe liep vervolgens naar de stal en bracht daar het jong ter wereld. Dat heeft een woordvoerder van de dierentuin laten weten.

Artis was enigszins voorbereid op de bevalling. "We verwachtten al dat er iets zou gebeuren de komende dagen. Maar toen er ineens twee voorpootjes uit haar achterste staken, was dat wel een verrassing", aldus de zegsman.

De bevalling is volgens hem goed verlopen. "Omdat giraffes staand bevallen, is het wel altijd spannend. Het jong valt van een redelijke hoogte met een klap op de grond. Daarna moet het gaan bewegen. Dat gebeurde ook. Na een paar pogingen stond ze."

Bezoekers van de dierentuin hebben de bevalling uiteindelijk niet kunnen zien. "De giraffe besloot zelf om naar binnen te gaan. Anders was het jong buiten geboren", zegt de woordvoerder.

Of het jong zondag al buiten te zien is voor het publiek is nog even afwachten. "Ik denk dat het net iets te koud is. Of mensen het jong dan in de stal kunnen bekijken, moeten we nog even afwachten. We willen eerst zeker weten dat het goed drinkt en alles functioneert zoals het hoort", vertelt de zegsman.

Waarschijnlijk is het jong een merrie. "Zoals we er nu tegenaan kijken, zou het vreemd zijn als het een mannetje is." De kleine giraffe heeft nog geen naam. Die mogen de dierverzorgers uitkiezen en waarschijnlijk wordt dat iets Afrikaans.