Les Garçons et Guillaume, à Table wint vijf Césars

Les Garçons et Guillaume, à Table! is vrijdagavond in Parijs de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Césars. De tienmaal genomineerde komedie van en met Guillaume Gaillenne won in de categorieën beste film, acteur, debuutfilm, bewerkte scenario en montage. De Césars worden alom gezien als de belangrijkste Franse filmprijzen.

Sandrine Kiberlain won de César voor beste actrice voor haar rol in de komedie 9 Mois Ferme. Die film won ook de prijs voor beste originele scenario. Niels Arestrup kreeg de prijs voor zijn bijrol in de komedie Quai d'Orsay, Adèle Haenel voor haar bijrol in het drama Suzanne.

Roman Polanski werd verkozen tot beste regisseur voor Venus in Fur, zijn vierde in zijn carrière. De in Parijs opgegroeide filmmaker keerde met het Frans en Duits gesproken drama voor het eerst sinds jaren weer eens terug naar zijn moedertaal.

De prijzen voor beste jonge acteertalenten gingen naar twee films die handelen over homoseksualiteit. Pierre Deladonchamps won de César voor zijn rol in L'Inconnu du Lac. Adèle Eaxrchopoulos won voor haar rol in La Vie d'Adèle

De 29-jarige actrice Scarlett Johansson kreeg uit handen van regisseur Quentin Tarantino de ere-César voor haar gehele oeuvre. Vorig jaar ging de prijs naar de Amerikaanse acteur Kevin Costner.

De Césars werden voor de 39e maal uitgereikt. Traditiegetrouw vond de ceremonie plaats in het Théâtre du Châtelet in de Franse hoofdstad. De Oscars worden in de nacht van zondag op maandag uitgereikt in Los Angeles.

C?sars (Franse filmprijzen)