Opnieuw 18 jaar en tbs geëist voor moord uit 1991

Tegen de 53-jarige Geert B. heeft het Openbaar Ministerie opnieuw achttien jaar cel en tbs geëist. Dat gebeurde donderdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden, meldt het OM. B. wordt verdacht van de moord op en het seksueel misbruiken van het 8-jarige meisje Semiha in 1991 in Deventer.

De man was hiervoor in 2010 al veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs, maar zowel het OM als B. ging tegen deze straf in beroep. Justitie stelde tijdens de zitting donderdag dat 'een zeer lange celstraf recht doet aan de ernst van het levensdelict'. Volgens het OM is het leed voor de ouders 'niet te schetsen'.

B. moet naast een lange tijd in de gevangenis ook tbs krijgen, zo vindt het OM. "Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum is het risico op herhaling in zedenzaken met jonge meisjes groot. Ook omdat de verdachte niet erg begaafd is en omdat beschermende factoren zoals werk en sociale contacten in het verleden geen belemmering zijn geweest om zijn pedoseksuele gedrag voort te zetten."

De 8-jarige Semiha is op 14 februari 1991 seksueel misbruikt en door wurging om het leven gebracht. Ze was op dat moment alleen thuis. Toen haar moeder thuiskwam, trof die haar dochter aan met haar nachtjapon strak om haar nek gewikkeld. Ze probeerde nog mond-op-mondbeademing te geven en ook ambulancepersoneel heeft dat geprobeerd. Het meisje stierf echter alsnog.

B. was de overbuurman van Semiha en haar familie. Vanuit zijn appartement kon hij het appartement van het gezin binnenkijken. Hij had bovendien vaak contact met het meisje via de balkons van de gebouwen. De man is vlak na de dood van het kind korte tijd aangemerkt als verdachte, maar de verdenking was onvoldoende om hem aan te houden.

In 2009 werd de man wel gearresteerd.Hij zat toen vast voor een andere zaak van seksueel misbruik. In die zaak was dna afgenomen die een match opleverde met het dna dat - naar aanleiding van het delict in 1991 - opgeslagen was in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Het gerechtshof doet naar verwachting over twee weken uitspraak.