[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 12

Vandaag was de elfde dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Twee medailles mocht Nederland toevoegen aan het totaal, waardoor de teller inmiddels op 22 staat. Alleen de zomerspelen van 2000 in Sydney waren succesvoller, toen werden er 25 medailles gewonnen. Vandaag zorgden Carien Kleibeuker en wederom Ireen Wüst voor succes. De vijf kilometer werd gewonnen door de Tsjechische favoriete Martina Sábliková, maar daarachter pakten Wüst en kleibeuker respectievelijk zilver en brons. De derde Nederlandse, Yvonne Nauta, werd zesde.

Ook bij bobsleeën presteerde een Nederlands duo goed. Esmé Kamphuis eindigde samen met remster Judith Vis uiteindelijk op vierde plaats in de tweemansbob, wat de beste Nederlandse prestatie ooit is in het bobsleeën. het goud ging naar de Canadese Kaillie Humphries doordat de Amerikaanse Elana Meyers, die na drie runs aan de leiding lag, een dramatische laatste run kende.

Minder goed ging het voor Nederland bij het snowboarden. Op de parallelreuzenslalom werd de pas 17-jarige Michelle Dekker in de kwalificaties uitgeschakeld. Voor Nicolien Sauerbreij, tot vandaag de olympisch kampioene op dit onderdeel, was de achtste finale het eindpunt.

De Noorse biatleet Ole Einar Bjørndalen schreef vandaag ook historie. Hij won vandaag met de Noorse mixed-estafetteploeg hete goud waardoor hij zijn achtste gouden en vijftiende medaille in totaal won. Hij heeft nu één medaille meer heeft dan langlaufer en landgenoot Bjørn Dæhli en mag zich daardoor de meest gelauwerde olympische wintersporter ooit noemen.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Alpineskiën Reuzenslalom mannen Ted Ligety (VS) Steve Missillier (Fra) Alexis Pinturault (Fra)
Biatlon Gemengde estafette gemengd Noorwegen Tsjechië Italië
Bobsleeën Tweemansbob vrouwen Humphries / Moyse (Can) Meyers / Williams (VS) Greubel / Evans (VS)
Langlaufen Teamsprint vrouwen Østberg / Bjørgen (Noo) Saarinen / Niskanen (Fin) Ingemarsdotter / Nilsson (Zwe)
Langlaufen Teamsprint mannen Niskanen / Jauhojärvi (Fin) Vylegzjanin / Krjoekov (Rus) Emil Jönsson / Peterson (Zwe)
Schaatsen 5000m vrouwen Martina Sábliková (Tsj) Ireen Wüst (Ned) Carien Kleibeuker (Ned)
Snowboarden Parallelreuzenslalom mannen Vic Wild (Rus) Nevin Galmarini (Zwi) Zan Kosir (Slo)
Snowboarden Parallelreuzenslalom vrouwen Patrizia Kummer (Zwi) Tomoka Takaeuchi (Jap) Alena Zavarzina (Rus)

Medaillespiegel:

# Land
1 Noorwegen 9 4 7 20
2 Duitsland 8 3 4 15
3 Verenigde Staten 7 5 11 23
4 Rusland 6 9 7 22
5 Nederland 6 7 9 22
6 Zwitserland 6 3 1 10
7 Canada 5 9 4 18
8 Wit-Rusland 5 0 1 6
9 Polen 4 0 0 4
10 Frankrijk 3 2 6 11