Duitsland bemiddelt in crisis Oekraïne

Duitsland bemiddelt in de politieke crisis in Oekraïne. Maandag voerde bondskanselier Angela Merkel overleg met de Oekraïense oppositieleiders Arsenij Jatensjoek en Vitali Klitsjko. De bemiddeling is de eerste echte test van het nieuwe, assertievere buitenlandbeleid dat de regering van Merkel nastreeft.

Duitsland weigert de oproep van de Verenigde Staten om sancties tegen Oekraïne te treffen te steunen. In plaats daarvan probeert Berlijn via diplomatieke wegen de Oekraïense regering ervan te overtuigen dat de eisen van de oppositie moeten worden ingewilligd. Duitse diplomaten zijn niet alleen naar Kiev gereisd, maar ook naar Rusland, een belangrijke bondgenoot van Oekraïne.

Afgelopen zondag kwam de oppositie met de regering van president Viktor Janoekovitsj overeen dat de betogers de bezette overheidsgebouwen verlaten. Eerder liet de regering alle betogers die in de cel zitten gaan. Dat is volgens Duitse diplomaten een aanwijzing dat de twee partijen wel degelijk overeenstemming kunnen bereiken.

"We zijn bemoedigd door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Kiev", aldus Martin Schäfer, woordvoerder van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken.

Niet iedereen staat achter de bemiddelingspoging van Duitsland. De Baltische staten en Zweden bijvoorbeeld pleiten volgens Stefan Meister van de Duitse Raad voor Buitenlandse betrekkingen voor een hardere koers. Het past echter wel bij de belofte die Duitsland eerder dit jaar deed om een assertievere rol te spelen op het wereldtoneel. "Het Duitse buitenlandbeleid is vaak nogal terughoudend, maar Berlijn heeft nu een duidelijke positie gekozen met betrekking tot Oekraïne", aldus Meister.

Oekraïne is een goede test: het land ligt relatief dicht bij Duitsland en gaat door een moeilijke transitieperiode. Duitsland meent dat het beter dan andere westerse landen in staat is om te gaan met Rusland, dat nog altijd enorme invloed heeft in Oekraïne. Duitsland werkt samen met Polen, dat zich grote zorgen maakt over de ontwikkelingen in Oekraïne, maar dat niet dezelfde politieke invloed heeft als Duitsland.