Veel minder pc's verkocht in 2013

Ondanks een opleving aan het einde van het jaar, zijn vorig jaar in Nederland twaalf procent minder pc's verkocht. Zakelijke en particuliere klanten kochten 2,45 miljoen pc's, tegen 2,78 miljoen een jaar eerder. Dat schrijft NuTech.nl zaterdag op basis van cijfers van onderzoeksbureaus Gartner en IDC.

In het vierde kwartaal werd nog wel een eindspurt gemaakt. Geheel tegen de internationale marktontwikkelingen in steeg de afzet de laatste maanden van vorig jaar in Nederland. Dat komt vooral door het nakende einde van besturingssysteem Windows XP, dat vanaf april niet meer wordt ondersteund.

Softwarebedrijf Microsoft stopt per april met het uitvoeren van updates en reparaties voor XP, waardoor het in 2001 gelanceerde systeem onveiliger wordt. Microsoft wil zich gaan richten op meer recente systemen. Vorig jaar maakte veertig procent van de Nederlandse zakelijke markt nog gebruik van Windows XP als besturingssysteem, melden de onderzoekers. Veel bedrijven willen door de beslissing van Microsoft hun software, en daarmee vaak hun pc's, vervangen.

Wereldwijd kromp het aantal verkochte pc's in het vierde kwartaal met 6,9 procent, in West-Europa met 4,4 procent. In Nederland verkocht de Chinese computerfabrikant Lenovo de laatste maanden van 2013 61,2 procent meer pc's. De afzet steeg ook bij concurrenten HP, Acer en Asus, maar wel minder hard, zeggen de onderzoekers.