Waterschap mag Heineken 3 miljoen subsidie geven

Het Brabantse waterschap Aa en Maas mag een subsidie van ongeveer drie miljoen aan Heineken geven. Dat schrijft minister van Infrastructuur en Milieu in antwoord op Kamervragen van D66.

De bierbrouwer zegt zijn eigen afvalwater in Den Bosch te willen zuiveren en zou dan worden 'afgehaakt' van de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap. Daardoor zou minder geld binnenkomen bij het waterschap. De subsidie, die dit jaar drie ton bedraagt, is bedoeld om afhaken en daarmee een algemene tariefstijging te voorkomen.

D66-Kamerlid Gerard Schouw had vragen gesteld naar aanleiding van een bericht op de site Das Kapital, die in december had geschreven dat een bestuurder van het waterschap die betrokken was bij het besluit een oud-medewerker van Heineken was. Bestuurslid Constant van den Thillart zit via een zogeheten geborgde zetel namens het bedrijfsleven in het waterschap, dat de subsidie goedkeurde.

Volgens Schultz is een 'juiste en zorgvuldige procedure' gevolgd. Toen het waterschap het subsidiebesluit nam op 13 december was het onderwerp openbaar en waren de vergaderstukken te raadplegen op de site van het waterschap, schrijft de minister. Volgens Das Kapital was dat echter niet het geval en zijn de stukken pas later online gezet.

Schouw schreef ook dat als tot dergelijke regelingen via geborgde zetels wordt besloten, de schijn van belangenverstrengeling kan worden gewekt. Schultz ziet die schijn niet, evenals dijkgraaf Lambert Verheijen. "De heer Van den Thillart werkt niet meer voor Heineken en heeft zich bovendien afzijdig gehouden bij de behandeling van deze zaak", zei hij eerder tegen Das Kapital.

De subsidie bedraagt zo'n dertig procent van de totale rekening, ongeveer drie ton per jaar, en kan tien jaar worden verstrekt. Volgens het waterschap is dat goedkoper dan wanneer Heineken zijn eigen water zou gaan zuiveren.

Over het aantal bedrijven dat op grond van de 'antiafhaakregeling' subsidie ontvangt zijn geen actuele gegevens beschikbaar. In 2012 ging het in het hele land om ongeveer tien bedrijven die in totaal bijna een miljoen euro kregen.