Elf arrestaties voor smokkelplannen met zeiljacht

Elf verdachten zijn aangehouden op verdenking van plannen om cocaïne van Venezuela naar Nederland te smokkelen. Het Openbaar Ministerie meldt vrijdag dat het beslag heeft laten leggen op bezittingen van de verdachten, waaronder woningen, bankrekeningen en auto's. Ook op een zeilschip dat gekocht was voor de cocaïnetransporten werd in Curaçao beslag gelegd.

De verdachten kochten het schip in Denemarken, waarschijnlijk om grote partijen cocaïne vervoeren die voor de Nederlandse kust zouden worden overgeladen op verschillende kleinere boten. Met deze werkwijze hoopten de verdachten de pakkans te verkleinen. Onderweg naar Venezuela legden ze de boot aan in Curaçao.

Zeven verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Haarlem en mogen veertien dagen blijven vastzitten. Drie andere verdachten zitten vast tot maandag. Een 49-jarige man uit Almere die verdacht was, is inmiddels op vrije voeten.

Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachten zich ook bezighielden met handel in andere drugs. Zo is dinsdag in IJsselstein een hennepplantage met honderden planten ontmanteld.