Amnesty erft zeven ton

Amnesty International Nederland heeft zevenhonderdduizend euro ontvangen uit twee erfenissen. Vorige maand bleek dat de mensenrechtenorganisatie wegens dalende inkomsten dertig werknemers moet ontslaan. Vlak na dit bericht kreeg Amnesty het geld bijgeschreven.

De timing is volgens een Amnesty-woordvoerder puur toeval en heeft niets te maken met de bezuinigingen. "Het gebeurt wel vaker dat wij geld ontvangen uit erfenissen, maar daar kun je geen rekening mee houden. Het is volstrekt onvoorspelbaar. Zoiets komt maar eens in de twee jaar voor."

De organisatie is blij dat het tekort van 2,65 miljoen euro iets kan worden verzacht. "We gaan dit geld puur gebruiken om het gat te dichten. Het is niet zo dat we nu ineens banen kunnen behouden", aldus de zegsvrouw.

Het gaat om nalatenschappen van twee en vijf ton. Het half miljoen komt van een overledene zonder familie die een deel van zijn vermogen aan Amnesty heeft nagelaten. Over de erfenis van twee ton valt niet veel te zeggen. "Maar vaak gaat het wel om mensen die geen familie meer hebben als ze ons dit soort bedragen nalaten."

Het bericht dat een op de drie medewerkers een andere baan moet zoeken heeft overigens ook geleid tot donaties van levende mensen. "We hebben veel positieve reacties en steunbetuigingen ontvangen", zegt de woordvoerder. "Maar een grote sponsor die ons met een flink geldbedrag wil steunen om het tekort terug te dringen, is helaas nog niet opgestaan."