Van Ojik wil doorslag geven bij pensioenoverleg

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil alleen verder praten over de pensioenplannen van het kabinet als zijn partij de doorslag kan geven. Dat zei hij zaterdag op het congres van GroenLinks in Utrecht. "GroenLinks gaat niet voor spek en bonen aan tafel zitten."

Donderdagavond werd op het ministerie van Financiën door het kabinet en de oppositie opnieuw gesproken over de pensioenen. Premier Mark Rutte (VVD) schoof voor het eerst aan bij het overleg. Voor het overleg, dat zich al weken voortsleept, waren CDA en GroenLinks niet uitgenodigd. Dat lijkt erop te duiden dat het kabinet afstevent op een overeenkomst met D66, ChristenUnie en SGP.

Zoals verwacht leverde het overleg donderdagavond geen akkoord op. De partijen praten maandag verder. Het overleg draait om de belastingvrije pensioenopbouw. Het kabinet wil het bedrag verlagen dat mensen jaarlijks opzij mogen zetten, maar daarvoor bleek geen meerderheid te zijn in de Eerste Kamer.

GroenLinks wil volgens Van Ojik constructief zijn, 'maar niet ten koste van alles'. "Neem de pensioenonderhandelingen. We hebben wekenlang met het kabinet om de tafel gezeten en nu kiezen kabinet en gedoogpartners er voor om andere geluiden buiten te sluiten. GroenLinks gaat niet voor spek en bonen aan tafel te zitten. Alleen als wij beslissend zijn, zodat we het slechte pensioenplan echt eerlijker kunnen maken zijn we van de partij."

Van Ojik hekelde verder de 'eigen schuld, dikke bult-samenleving' van het kabinet. Het kabinet doet volgens hem nu alsof het mensen hun eigen schuld is dat ze geen werk kunnen vinden. Volgens Van Ojik moet er een politiek van vertrouwen komen. "We hebben een recordaantal werklozen en daar komen er volgend jaar zeventigduizend bij. En dan zou het de schuld van mensen zelf zijn? Ik stoor me daar ontzettend aan."