Overleden gedeputeerde GroenLinks in opspraak

De overleden oud-gedeputeerde van Noord-Holland Albert Moens (GroenLinks) blijkt in 2008 diensten in rekening te hebben gebracht bij het bedrijf Econcern/Darwind, dat een relatie had met de provincie. GroenLinks en de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland reageren geschokt.

Moens declareerde na zijn aftreden ruim 25.000 euro voor 26 dagen die hij als gedeputeerde voor windturbineproducent Darwind had gewerkt. De betaling komt naar voren in het woensdag gepubliceerde elfde openbare verslag van de curatoren van Econcern. Het provinciebestuur beraadt zich donderdag in een extra vergadering op vervolgacties.

De fractie en het bestuur van GroenLinks reageren verbijsterd. Ze nemen afstand van het gedrag van Moens en keuren de beschreven handelwijze ten zeerste af. "Als alle feiten kloppen dan was het gedrag van Moens laakbaar en in strijd met de integriteit", reageren ze in een verklaring. "Het is betreurenswaardig dat dit naar buiten komt nu Moens is overleden. In de indringende gesprekken vanuit GroenLinks met hem heeft hij deze betrokkenheid altijd ten stelligste ontkend."

Moens was gedeputeerde van 2003 tot en met 2008 en daarvoor vijf jaar burgemeester van Oostzaan. Hij overleed in augustus op 61-jarige leeftijd aan kanker.

Moens' toenmalige VVD-collega Ton Hooijmaijers werd vorige week veroordeeld tot drie jaar celstraf voor corruptie. Hij is in hoger beroep gegaan.