Christenleger verliest aanhang

Negentien strijders van het christelijke Verzetsleger van de Heer (LRA) zijn gedeserteerd. Dat heeft de organisatie Invisible Children gezegd. De strijders waren in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar een troepenmacht van de Afrikaanse Unie jacht maakt op het LRA.

De christenterroristen benaderden eerder deze maand een visser in het dorpje Tabane, in het zuiden van het land, met hun wapens boven hun hoofd geheven. De visser nam contact op met Invisible Children, die de mannen vervolgens opving. Het gaat om negen mannen, vier vrouwen en zes kinderen.

Invisible Children zet zich in om kindsoldaten van het LRA te redden en te rehabiliteren. Volgens de organisatie is de desertie een gevoelige klap voor het LRA. In de afgelopen vijf jaar hebben niet zoveel mensen tegelijkertijd het LRA de rug toegekeerd.

Zo'n honderd Amerikaanse elitemilitairen helpen in Afrika bij de jacht op LRA-leider Joseph Kony, die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het LRA heeft volgens de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties burgers verminkt en vermoord. Ook zijn duizenden kinderen ontvoerd, die vervolgens zijn ingezet als kindsoldaten of seksslaven.