Christenen en moslims slachten elkaar af in CAR

Tegen onschuldige burgers in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) worden onbeschrijflijke wreedheden begaan. In het land zijn islamitische en christelijke strijdgroepen begonnen elkaars aanhangers af te slachten. Dit heeft John Ging, de directeur humanitaire operaties van de Verenigde Naties, dinsdag gezegd.

Ging bracht in New York verslag uit van zijn recente reis naar de CAR. Het land kende talloze opstanden sinds het in 1960 onafhankelijkheid van Frankrijk verkreeg. In maart van dit jaar zetten rebellen president François Bozizé af en nam rebellenleider Michel Djotodia diens plaats in. Sindsdien is de humanitaire toestand in het land dramatisch verslechterd. De rebellen worden beschuldigd van geweld, plundering en het rekruteren van kindsoldaten.

Inmiddels kent het conflict in de CAR een duidelijk religieuze dimensie, welke de burgers 'ongelooflijk angstig' maakt, aldus Ging. Meer dan de helft van de 4,6 miljoen inwoners heeft humanitaire hulp nodig. Er wordt verschrikkelijk geleden in de CAR, aldus Ging. "En het wordt steeds erger."