Inbreker vrijuit om onzeker geboorteuur

Stel, er wordt bij je ingebroken. Je waardevolle spullen zijn pleite, maar de inbreker liet één ding achter: een handafdruk. Die handafdruk blijkt ook nog eens overeen te komen met een afdruk uit de politiedatabase. Dat wordt een eenvoudige zaak, zou je denken. Maar niet in België.

Bij mensen uit Sint-Pieters-Leeuw werd op vier augustus 2012 ingebroken. Een hoop dure dingen waren verdwenen, maar dankzij een achtergelaten handafdruk kon de politie snel de dader opsporen: de in België woonachtige Chileen Milko B. Hoewel B. nog steeds op de vlucht is, werd de zaak voorgeleid bij de rechter.

Groot was echter de verrassing toen B. niet veroordeeld werd voor de misdaad. Hij beging de misdaad namelijk op de dag dat hij achttien jaar werd, maar volgens de rechter was het onduidelijk of de jongen al achttien was op het moment van inbreken. Op het Chileense geboortecertificaat ontbreekt namelijk het geboorteuur.

De rechter acht zich daarom niet bevoegd in de zaak en de inbreker gaat vrijuit. De slachtoffers zijn begrijpelijkerwijs verbijsterd: "Wat een fantastisch land - voor inbrekers." Het Belgische OM zal bekijken of ze nog in beroep gaan.