Van Praag: "Het is genoeg geweest met Blatter"

De KNVB heeft het gehad met Sepp Blatter. Na zijn zoveelste uitglijder, bij de loting voor het WK, vindt Michael van Praag het tijd voor een afscheid. Bij de loting voor het WK in Brazilië brak Blatter een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden Nelson Mandela al na elf seconden af.

"Behoorlijk ongepast", oordeelt Van Praag in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het begint potsierlijk te worden." Zijn misstap bij de loting is niet de eerste keer dat Blatter publiekelijk onder vuur komt te liggen. Van Praag noemt zijn toespraak in Engeland als voorbeeld. "De rede die hij onlangs hield bij het 150-jarig bestaan van de Engelse voetbalbond was bijvoorbeeld tenenkrommend", aldus de voorzitter van de KNVB.

"Als je naar die uitglijders kijkt en naar hoe hij zich uit in sommige speeches, ja, dat komt slecht over. Het feit dat de FIFA stil blijft na de wereldwijde verontwaardiging over Blatters gedrag bij de WK-loting is veelbetekenend."

Voor Van Praag is de emmer inmiddels overgelopen. "Ik vind het nu onderhand wel genoeg geweest met hem", zegt hij stellig. "Hij treedt af in 2015, zo is vastgelegd. En daar zal hij aan gehouden worden, lijkt me."

In 2015 loopt Blatters vierde termijn als voorzitter van de FIFA af. Eerder kondigde hij aan tegen die tijd te zullen aftreden. Onlangs liet Blatter echter doorschemeren dat een vijfde periode als preses tot de mogelijkheden behoort.