Burgemeester Rob Ford wilde zelf 'cracktape' kopen

Rob Ford, de burgemeester van Toronto, heeft mogelijk geprobeerd zelf de opname te kopen waarin te zien is hoe hij crack rookt. Dat blijkt volgens documenten van een Canadese rechtbank uit telefoontaps van drugsdealers die de tape in handen hadden. Fords bod - vijfduizend dollar en auto - zou echter te laag zijn geweest. Ford ontkent in alle toonaarden.

In de door de politie afgeluisterde gesprekken zijn bendeleden te horen die zeggen drugs te hebben bezorgd aan Ford en foto's te hebben van diens drugsgebruik. Een van hen zegt dat Fords bod is afgewezen en dat hij de burgemeester om 150 duizend dollar wil vragen in ruil voor de compromitterende beelden.

De afgeluisterde figuren hebben het niet alleen over crack. Een van hen zegt op een gegeven moment ook dat hij beelden heeft van Ford die heroïne gebruikt.

Ford heeft donderdag ontkend te hebben geprobeerd de tape te kopen. Hij noemde de nieuwe aantijging 'een leugen'. Zijn advocaat zei dat de nu onthulde opnames slechts flarden zijn van gesprekken die gangsters onderling voerden. "Het is erg gevaarlijk om hier enig belang aan te hechten", zei Dennis Morris.

De eerste geruchten over Fords drugsgebruik kwamen vorig jaar al naar buiten, maar de burgervader gaf uiteindelijk vorige maand pas toe dat hij toen hij 'stomdronken was' een keer crack heeft gerookt. Eerder ontkende hij ooit crack te hebben gebruikt. Praktisch de hele gemeenteraad van Toronto wil dat de burgemeester aftreedt, maar Ford wil van geen wijken weten.