Newey wil hoger minimumgewicht F1-bolides

Red Bull Racings technisch directeur Adrian Newey wil dat het minimumgewicht voor de Formule 1-bolides in 2014 omhoog gaat naar 700 kilogram. Zo wil hij ervoor zorgen dat de langere en zwaardere coureurs vanaf komend seizoen niet de nadelen van de regelveranderingen zullen gaan ondervinden.

Een F1-bolide moest dit jaar minimaal 642 kilogram wegen en voor 2014 is dit opgehoogd naar 690 kilogram, omdat de nieuwe aandrijflijn ongeveer vijftig kilo zwaarder zal worden dan de huidige. Idealiter wil een team een kleine marge ten opzichte van de limiet hebben, zodat er met gewicht geschoven kan worden. Bij een zwaardere coureur gaat dit minder makkelijk, waardoor zij gedwongen zijn zo licht mogelijk te worden. Ze hebben echter ook massa nodig om de bolide te kunnen besturen.

De F1 Strategy Group heeft de gewichtslimiet voor 2015 al naar 700 kilogram kunnen verhogen en is ook bezig om dit voor volgend seizoen te regelen. Volgens Newey hebben alle renstallen, op naar verluidt Mercedes na, hier al mee ingestemd. Dat er een team dwarsligt lijkt logisch, omdat nieuwbakken Red Bull-coureur Daniel Ricciardo heeft laten weten met zijn 66 kilogram nog steeds twee kilo te zwaar te zijn voor de auto van het team uit Milton Keynes.