Protestleider Thailand bereid te sterven

Enkele jaren geleden was Suthep Thaugsuban nog de in pak gehulde vicepremier van Thailand en een van de leiders van de oudste politieke partij van het land. Hij heeft zich echter ontpopt tot de leider van een protestbeweging die het aftreden van de Thaise premier Yingluck Shinawatra eist. Suthep zei woensdag de voorkeur te geven aan vreedzame protesten, maar bereid te zijn in het harnas te sterven.

Tienduizenden Thai zijn sinds het weekeinde de straat opgegaan om het vertrek van de regering te eisen. Het bleef daarbij niet louter bij betogingen op straat. Het ministerie van financiën werd deze week twee dagen bezet. Woensdag verzamelden boze Thai zich bij zes van de negentien ministeriegebouwen. Een grote groep die geleid wordt door Suthep drong het gebouw binnen waarin het departement voor speciale onderzoeken, de Thaise federale politiedienst, is gehuisvest. Ze zijn van plan er de nacht door te brengen.

Aanleiding voor de protesten was een amnestiewet die het voor ex-premier Thaksin Shinawatra, de broer van de huidige regeringsleidster, mogelijk moest maken terug te keren. Thaksin ontvluchtte Thailand naar aanleiding van een veroordeling wegens corruptie en leeft sindsdien in ballingschap. Het wetsvoorstel sneuvelde twee weken geleden in de senaat, maar de betogers willen van geen wijken weten. Met minder dan het vertrek van Yingluck en haar regeringsploeg nemen ze geen genoegen.

Suthep liet woensdag blijken zo ver te willen gaan als nodig is om dat doel te bereiken. "We houden van vreedzame methodes", zei een schor geschreeuwde Suthep tegen verslaggevers. Daarbij zei hij bereid te zijn het ultieme offer te brengen. "Als we niet slagen, dan ben ik bereid te sterven op het slagveld."