Opnieuw groot protest tegen milities Libië

Duizenden inwoners van de Libische hoofdstad Tripoli zijn vrijdag de straat opgegaan om het vertrek van de gewapende milities in de stad te eisen. Bij een vergelijkbaar protest schoten militieleden vorige week 43 betogers dood.

Na het bloedbad van vorige week werd een algemene staking afgekondigd. Enkele milities trokken zich donderdag al terug uit Tripoli. Al-Sadat al-Badri, die leiding geeft aan het stadsbestuur van Tripoli, zei vrijdag echter dat de staking niet zal worden beëindigd zolang niet alle milities uit Tripoli zijn vertrokken. Het overgrote merendeel van de bedrijven en scholen in de hoofdstad is sinds zondag dicht.

Een groep demonstranten wilde optrekken naar de hoofdkwartieren van de milities die nog in Tripoli zitten, maar de organisatie van het protest wist dit te voorkomen. Ze was bang voor verder bloedvergieten als de betogers bij de milities zouden geraken.

In het zuiden van de hoofdstad probeerde een groep gewapende lieden met een bulldozer een gebouw plat te walsen dat door een van de vertrokken milities werd gebruikt. Toen omstanders probeerden de groep te stoppen werden ze beschoten met granaatwerpers. Volgens een bron in een ziekenhuis raakten vijf mensen gewond.

Sinds de val van Moammar Gadhafi in 2011 maken milities grotendeels de dienst uit in Libië. De regering is tot dusver niet bij machte gebleken de gewapende groepen tot de orde te roepen.