Cricketers incasseren tweede nederlaag

De Nederlandse cricketers hebben op het kwalificatietoernooi voor het WK Twenty20 een tweede nederlaag geleden. Schotland was vrijdag net iets beter en won met vijftien runs: 165 om 150. Eerder verloor Oranje al van Papoea Nieuw-Guinea, maar won het zijn andere vier duels. In de poulefase wacht alleen Kenia nog.

Nederland begon met bowlen en deed dat in eerste instantie naar behoren. Op Matt Machan kregen de Oranjebowlers echter geen grip en toen na 14.1 overs Rob Taylor erin kwam hadden de Schotten een succesvol partnership te pakken. In de laatste zes overs voerden ze de Schotse score op van 93/4 naar 165/4. Machan eindigde op 67 not out, Taylor op 41 not out. Die score behaalde Taylor uit slechts negentien ballen.

Toen Nederland mocht batten werd in eerste instantie het tempo van de Schotten goed benaderd. Na 13.1 overs ging Ben Cooper als vierde Nederlandse batsman uit. Op dat moment had Oranje 89 runs op het scorebord staan.

De versnelling van Schotland in het tweede deel van de slagbeurt kon Nederland niet beantwoorden. Door het nodige risico te nemen gingen ook Peter Borren en Mudassar Bukhari nog uit. Wesley Barresi werd met 70 not out de Nederlandse topscorer.

Met vier zeges en twee nederlagen dreigt Nederland de eerste plaats in poule B kwijt te raken. Afghanistan, dat later vrijdag tegen Nepal speelt, staat na vijf duels op vier overwinningen en een nederlaag. Kenia staat op drie zeges en twee nederlagen en speelt zaterdag tegen Nederland zijn zesde duel.

De twee nummers één plaatsen zich direct voor het WK Twenty20 in maart in Bangladesh. De nummers twee tot en met vijf zijn op een tussenronde aangewezen om beslag te leggen op een van de laatste vier plaatsbewijzen.