Ophef om brief voor Japanse keizer

Een Japanse parlementariër heeft voor veel ophef gezorgd door keizer Akihito tijdens een tuinfeest een brief te overhandigen over de ramp bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Het is hoogst ongebruikelijk om de keizer iets te geven en volgens veel mensen is het uiterst ongepast.

Op beelden van het incident is te zien hoe de 79-jarige keizer samen met zijn vrouw Michiko een groep gasten begroet. Vervolgens geeft parlementariër en ex-acteur Tara Yamamoto de keizer een brief. Die neemt deze zonder blikken of blozen aan, spreekt kort met Yamamoto en draait zich vervolgens om. De kamerheer neemt daarna de brief van de keizer over, terwijl de keizerin haar man aan zijn arm trekt.

Yamamato kreeg van alle kanten kritiek op zijn actie. Veel conservatieve Japanners zien de keizer nog altijd als goddelijk en menen dat gewone mensen niet eens met hem mogen praten. Toch zijn er de laatste jaren dingen veranderd. De keizer spreekt inmiddels geregeld met gewone mensen. Hoewel er geen officiële wet is, is het echter nog altijd niet de bedoeling dat mensen hem aanraken, iets geven of met hem praten, zonder dat daarvoor toestemming is gegeven.

Een commissie van het Japanse hogerhuis overweegt nu disciplinaire maatregelen tegen Yamamoto. De verwachting is dat daar deze week een beslissing over wordt genomen. Yamamoto heeft zijn excuses aangeboden, maar weigert op te stappen. Hij zei slechts de keizer op de hoogte te hebben willen stellen van de crisis in Fukushima.

De hofhouding van de keizer liet eerder deze week weten dat Yamamoto's actie 'ongepast' was en dat het incident gevolgen kan hebben voor volgende openbare evenementen. De hofhouding heeft de brief nog altijd in bezit, maar de keizer heeft de brief niet gelezen, aldus een woordvoerder.