'UEFA maakt van EK een alternatief WK'

Het Europees kampioenschap voetbal wordt mogelijk omgetoverd tot een alternatief WK. Er worden plannen besproken om landen als Argentinië, Brazilië, Mexico en eventueel zelfs Japan uit te nodigen op het EK in 2020. Deze plannen worden besproken door adviseurs die dicht bij UEFA-voorzitter Michel Platini staan. Dit meldt de Independent.

Een adviseur zegt: "De plannen zitten in de beginfase, maar in Zuid-Amerika nodigen ze al decennia teams uit voor de Copa America. Waarom zou het in Europa niet kunnen?" Sinds 1993 worden Mexico, Verenigde Staten en Costa Rica regelmatig uitgenodigd voor de Copa America. Deze plannen zijn een volgende scheur in de relatie tussen Platini en FIFA-voorzitter Sepp Blatter. 

Het EK groeit in 2016 al door naar 24 landen. Dit zijn acht landen extra ten opzichte van de laatste editie in Polen en Oekraïne. Insiders zeggen dat de FIFA deze plannen zien als een grote bedreiging voor het echte WK. Het wereldkampioenschap is voor de FIFA hun grootste inkomstenbron. 

Dat deze plannen nu openlijk worden besproken heeft ook met de kloof tussen de FIFA en Europa te maken. De adviseur meldt dat binnen de FIFA plannen zijn om de invloed van Europa te beperken. Europa heeft dertien van de 32 WK-plekken in handen en leveren acht van de 24 leden van het dagelijks bestuur. Daar staat tegenover dat de UEFA niet blij met hoe de FIFA het WK2022 aan Qatar heeft toegewezen.  

Het EK in 2020 heeft al een bijzondere opzet omdat het EK in dertien steden door heel Europa gehouden gaat worden in plaats van in één of twee landen. 32 landen hebben interesse getoond om een speelstad te leveren. Amsterdam is één van de 32 mogelijke speelsteden.