Dijsselbloem praat verder met oppositie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) praat woensdag opnieuw met een deel van de oppositie. Een voor een komen de financieel specialisten van de oppositie bij Dijsselbloem langs om te praten over steun in de Eerste Kamer in ruil voor concessies van het kabinet.

Maandag en dinsdag was er ook al overleg, toen met alle deelnemende oppositiepartijen tegelijk. Dinsdag legde Dijsselbloem een lijst voorstellen op tafel, maar die kreeg geen enthousiast onthaal. "Het is een moeizaam overleg. De marges van het kabinet zijn klein", zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum dinsdagavond na afloop.

De lijst met mogelijke tegemoetkomingen aan de oppositie is deels uitgelekt via RTL. Het kabinet zou onder meer bereid zijn tot het terugdraaien van de accijnsverhogingen en van de afbouw van de algemene heffingskorting. Ook zou er een half miljard euro extra voor het onderwijs mogelijk zijn en kan de versobering van de kinderbijslag worden uitgesteld. Het kabinet zou verder veertig miljoen euro extra willen uittrekken voor Defensie en de vliegtaks opnieuw willen invoeren.

Onduidelijk is hoe het kabinet de concessies zou willen financieren. Dijsselbloem hamert er tot nu toe op dat het totale bezuinigingsbedrag niet lager mag uitvallen dan zes miljard euro.