'Syriëgangers' voor de rechter

Twee mannen die afzonderlijk van elkaar naar Syrië zouden hebben willen reizen, staan woensdag in twee zaken terecht bij de rechtbank in Rotterdam. In de ochtend kijken de rechters naar de zaak van Mohammed G., die zou hebben willen meedoen aan de jihad. Omar H. staat in de middag terecht voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

De rechtbank zou eerder al uitspraak doen tegen G., maar wilde eerst meer informatie over de psychische toestand van hem voordat ze een beslissing nemen. Volgens een psycholoog en een psychiater is G. volledig ontoerekeningsvatbaar. Maar daar hebben de rechters toch nog vragen over. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft al schuldigverklaring zonder strafoplegging geëist.

G. werd in november met 2 anderen gearresteerd. De recherche vond toen onder meer steekwapens, afscheidsbrieven en jihadistische geschriften. G. zegt stemmen in zijn hoofd te horen die hem aansporen te vechten in Syrië.

Omar H. werd in juni in Duitsland aangehouden, terwijl zijn voorlopige hechtenis was opgeheven op voorwaarde dat hij in Nederland zou blijven. Volgens het OM wilde hij via Turkije naar Syrië reizen. H. werd in eerste instantie al in mei 2012 aangehouden. Bij hem thuis werden toen 10 meter ontstekingslont, 1 kilo aluminiumpoeder en dvd’s met jihadistisch materiaal gevonden.

'Syriëgangers' voor de rechter
'Syriëgangers' voor de rechter (Foto: ANP)