Tongzoenoordeel Hoge Raad zorgt voor lagere straf

De 37-jarige man uit Harlingen die in 2008 in de toiletten van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) een schoonmaakster een tongzoen gaf, is vrijdag door het gerechtshof in Leeuwarden wegens aanranding veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Zowel de rechtbank in Leeuwarden (in 2009) als het gerechtshof had de Harlinger wegens verkrachting veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf.

Op basis van de destijds geldende wetgeving redeneerden beide rechtscolleges dat het gedwongen ondergaan van een tongzoen gold als binnendringen van het lichaam. Verkrachting dus. De Harlinger, verdedigd door advocatenkantoor Anker & Anker uit Leeuwarden, ging in cassatie tegen de uitspraak van het hof.

In maart bepaalde de Hoge Raad dat een gedwongen tongzoen niet langer als verkrachting geldt. Het hoogste rechtscollege oordeelde dat het bestempelen van een tongzoen als verkrachting strijdig is met het algemene taalgebruik.

Bovendien werd een veroordeling voor verkrachting vanwege een gedwongen tongzoen vaak als onrechtvaardig ontvangen. De Hoge Raad verwees de zaak terug naar het gerechtshof. Het hof oordeelde vrijdag dat de Harlinger zich schuldig heeft gemaakt aan 'aanranding van de eerbaarheid'.

De man had de schoonmaakster in het herentoilet van het Leeuwarder ziekenhuis onverhoeds en tegen haar wil gezoend en betast. Hij had het slachtoffer van achteren vastgepakt en tegen een muur geduwd. Toen de vrouw om hulp wilde bellen, werd dat door haar belager belet.

Het hof vond dat geen sprake was van 'een normale, maatschappelijk verantwoorde versierpoging', zoals de verdediging had betoogd. Omdat het hof in tweede instantie tot een lichtere kwalificatie van het delict kwam, viel de straf ook lager uit.

Bovendien is zes jaar geleden in een psychologisch onderzoek vastgesteld dat de verdachte op een niveau functioneert dat lager is dan zwakbegaafd. Het hof bepaalde dat de man een schadevergoeding van 844 euro aan de schoonmaakster moet betalen.