[Vuelta] Kiryienka wint etappe, Nibali wankelt

Vasil Kiryienka heeft donderdag de achttiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Wit-Rus van Team Sky kwam na een solo van zo'n veertig kilometer alleen over de finish op de steile Peña Cabarga in Noord-Spanje. Vincenzo Nibali verloor 25 seconden op nummer twee Chris Horner, maar behield wel de rode leiderstrui. De Italiaan heeft nu drie seconden voorsprong op de Amerikaan.

Op de Alto del Caracol, een klim van de tweede categorie, ging de 32-jarige Kiryienka ervandoor. Onder anderen Amets Txurruka, Martin Kohler, Chris Anker Sørensen en Egoi Martinez volgden de Wit-Rus op korte afstand, maar zagen hem alleen maar verder uitlopen.

Op de steile slotklim kwam Kiryienka's zege niet meer in gevaar. Het is zijn derde ritzege in een grote ronde. Eerder schreef hij twee etappes in de Ronde van Italië op zijn naam. Sørensen kwam 28 seconden na Kiryienka over de streep. Adam Hansen, die zich in het slot van de race naar voren had gereden, werd vijftig seconden achter de Deen derde.

De 42-jarige Horner viel op de Peña Cabarga aan. Nibali wist hem aanvankelijk bij te blijven, maar moest de strijd uiteindelijk toch staken. De rodetruidrager kwam vlak achter Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde als tiende over de meet.

De top tien van het klassement ziet er ondanks het geboden spektakel hetzelfde uit als woensdag. Achter Horner volgt Valverde op 1.10 minuten van Nibali. Rodriguez en Nicolas Roche maken de top vijf vol.