Privacy heet hangijzer bij drones

Bij de inzet van drones leven bij de Tweede Kamerleden vooral veel zorgen over de privacy. Nieuwe wetgeving moet de grenzen van wat mag en wat niet mag met onbemande toestellen aangeven, zeiden experts donderdag tijdens een hoorzitting. Proportionaliteit is hierbij het sleutelwoord.

"Inbreuk op de privacy is eerder toegestaan als de verdenking zwaarder is", zei procureur-generaal Marc van Nimwegen namens het Openbaar Ministerie. "Bij strafbare feiten waarbij verdachten in voorlopige hechtenis komen zou de inzet van drones mogelijk moeten zijn. Het kan enorm helpen bij wijken die worden geteisterd door inbraken."

Wilbert Tomesen van het College Bescherming Persoonsgegevens hamerde op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Ook Mark Coeckelbergh van de Universiteit Twente deed dat met een waarschuwing voor een 'surveillance society'. "Hoe ver wil je de vrijheid van mensen inperken?", hield hij de Kamerleden voor. Volgens privacyexpert Rejo Zenger komt de 'bewegingsvrijheid van burgers' in het geding door drones.

Lucas van Oostrum van dronesproducent Aerialtronics wees erop dat Google op dit moment meer van ons weet dan drones ooit kunnen achterhalen. Bart Remes van de TU Delft zei dat in de toekomst onbemande toestellen een doodnormaal verschijnsel in het straatbeeld zijn.

Van Nimwegen wil dat in nieuwe wetgeving over drones zo min mogelijk wordt vastgelegd over de techniek. Volgens de topman van het Openbaar Ministerie ontwikkelt die zich namelijk zo snel dat wetgeving dat nooit kan bijbenen.

"Wij willen met de inzet van drones graag vooroplopen", zei Van Nimwegen. Dat wordt volgens hem bemoeilijkt als in de wet heel vastomlijnd staat wat voor toestellen mogen worden gebruikt en welke beelden mogen worden geschoten. Daarom wil hij 'generieke' wetgeving, omdat het aanpassen van de wet veel tijd in beslag neemt.

Ook Nanne de Jong van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleitte voor een 'helder regime'. "We willen graag weten wat wel en wat niet mag met een drone. Net als met vast cameratoezicht is de inzet van drones een heikel punt."