NSA bespiedde presidenten Brazilië en Mexico

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft de presidenten van Brazilië en Mexico bespied. Van de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto werden e-mails gelezen, een maand voordat hij de verkiezingen won. Dat heeft de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald gezegd op basis van informatie van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

In een NSA-document uit juni 2012 staat dat de e-mails van Pena Nieto werden gelezen, aldus Greenwald. De NSA keek onder meer mee in berichten waarin de huidige president aangaf wie hij wilde aanstellen voor bepaalde posten binnen zijn regering. Uit het document blijkt niet of Pena Nieto nog steeds in de gaten wordt gehouden.

Volgens Greenwald komen in de informatie van Snowden geen specifieke verwijzingen naar voren naar e-mails van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. "Maar het wordt op meerdere manieren duidelijk dat haar communicatie werd onderschept, onder meer met DNI Presenter", zegt Greenwald in een e-mail aan persbureau AP. "Dat is een programma dat de NSA gebruikt om e-mails en chatberichten te openen en te lezen."

Wat uit het document wel blijkt is met wie Rousseff communiceerde en ook met wie deze mensen vervolgens weer contact hadden, aldus Greenwald.

Rousseff en haar woordvoerders waren niet bereikbaar voor commentaar. Haar minister van buitenlandse zaken Eduardo Cardozo zei echter dat 'als de feiten van dit rapport worden bevestigd, het een zeer serieuze zaak is en een duidelijke schending van de Braziliaanse soevereiniteit'. Het Mexicaanse ministerie van buitenlandse zaken wilde geen commentaar geven.