[US Open] Hewitt stuurt Del Potro naar huis

Juan Martin Del Potro kan het kunststukje dat hij in 2009 liet zien niet evenaren. De US Open-kampioen van dat jaar was ook deze editie een gevaarlijke outsider voor de titel, maar moest vannacht Nederlandse tijd zijn meerdere erkennen in oudgediende Lleyton Hewitt; 6-4, 5-7, 3-6, 7-6(2), 6-1.

De Australiër won het toernooi zelf al eens in 2001, maar wist al tijden geen overwinning op een top tien-speler meer te boeken. Ook vannacht zag het er lang niet naar uit dat Hewitt potten zou kunnen breken.

De voormalig nummer één van de wereld won de eerste set nog wel met 6-4, maar bij het uitserveren van de tweede stortte hij mentaal volledig in. Hewitt sloeg een eigen setpunt weg met een dubbele fout en gaf vervolgens met nog een dubbele fout een break terug cadeau. Bij het serveren op 6-5 achter miste de Australiër drie gamepunten en leverde daarna ook de set in met een knullige fout.

In de derde set zette het matige spel van Hewitt zich voort, en Del Potro leek juist eindelijk zijn ritme te pakken te krijgen. De Argentijn had in de eerste twee sets talloze onnodige fouten met zijn forehand geslagen, normaliter zijn krachtigste wapen. De 6-3 setstand in het voordeel van de Argentijn was ditmaal echter al snel een feit.

Ook in de vierde set was het weer Hewitt die uit kon serveren, en ook dit keer verzuimde hij dit. De Australiër speelde echter de tiebreak van zijn leven en gunde zijn tegenstander daarin slechts twee puntjes. In de beslissende set zette Hewitt die dominantie voort; Del Potro, die duidelijk kampte met een polsblessure en zijn backhand alleen nog maar kon slicen, kwam er niet aan te pas.

Na de wedstrijd tussen Hewitt en Del Potro, die meer dan vier uur in beslag nam, moesten Serena Williams en Yaroshlava Shvedova nog aan de bak. De Kazachse kon echter niet verrassen en de titelfavoriet noteerde al snel een simpele 6-3, 6-1 eindstand.