[WK Judo] Teleurstelling Bolder na verlies

Het WK judo in Rio de Janeiro is voor Linda Bolder uitgelopen op een grote deceptie. De 25-jarige zilverenmedaillewinnaar op het EK in april verloor tot haar grote frustratie meteen de eerste partij van de Spaanse Maria Bernabeu. "Dit is balen. Ik ging hier minimaal voor brons. De teleurstelling is groot."

Bolder was als nummer vier van de wereld vrijgesteld van de eerste ronde, maar kon het tegen haar twintig plaatsen lager genoteerde tegenstandster in ronde twee niet bolwerken. "Het was niet goed. Ik kwam niet in mijn spel. Zij heeft geen scorend vermogen en zette mij op straffen. In plaats van dat ik mijn eigen spel speelde, ging ik met haar mee. Toen was het ineens voorbij."

Een reden voor haar slechte optreden kon Bolder zo niet vinden. "Die heb ik op dit moment ook niet. Het was natuurlijk een slechte dag, maar ik heb op slechte dagen ook vaak genoeg gewonnen."

Een blessure aan haar rechterelleboog speelde ook een rol. "Daar loop ik al ruim een jaar mee. Ik heb er op het EK zilver mee gehaald, maar het wordt steeds erger. Als ik terugkom in Nederland ga ik naar een specialist en dan zal er waarschijnlijk kijkoperatie volgen."

Ook Guillaume Elmont moest het toernooi al vroeg verlaten. In de categorie tot negentig kilogram zat het er na na twee duels op. De nummer drie van de wereld Ilias Iliadis was een maatje te groot. Elmont liep een blessure op na een worp van de Griek. "Het gaat wel oké, maar ik behoorlijk last van mijn nek. Ik viel er twee keer op, en was na die tweede keer mijn oriëntatie kwijt. Ik heb er nu nog last van en ga zo langs de fysiotherapeut."

De 32-jarige Elmont, voormalig wereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram, maakt zich verder niet heel ongerust over zijn uitschakeling. Hij stapte begin dit jaar over naar de hogere gewichtsklasse. "Het is een nieuw gewicht, het is pas mijn vierde toernooi in deze categorie. Ik moet gewoon flink blijven trainen en doorgroeien. Liefst zo snel mogelijk. Ik heb alleen maar van wereldtoppers verloren, dus ik zit ertegenaan."