[Vuelta] Stybar klopt Gilbert met banddikte

Zdenek Stybar heeft vrijdag de zevende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Tsjech van Omega Pharma - Quick-Step was in de straten van Mairena del Aljarafe wereldkampioen Philippe Gilbert (BMC) in een sprint à deux nipt te snel af. Belkin-coureur Robert Wagner werd derde. Vincenzo Nibali behoudt de rode leiderstrui.

De rit van 205 kilometer leek een prooi te worden voor de sprinters, maar Gilbert weigerde zich daar bij neer te leggen. Op tien kilometer van de meet demarreerde de Belg en hij kreeg Stybar met zich mee. Gestaag liep de voorsprong op, waarna de twee koplopers het zich in de laatste kilometer zelfs konden veroorloven blufpoker te spelen.

Stybar ging als eerste aan en pakte een flink gaatje, maar in de laatste meters kwam Gilbert sterk terug. Uiteindelijk was het verschil een banddikte in het voordeel van Stybar, onlangs nog winnaar van de Eneco Tour. Voor Gilbert waren de druiven zuur. De vloek van de regenboogtrui is nog altijd van toepassing op de Belg, die ondanks vele ereplaatsen nog steeds wacht op zijn eerste seizoenszege.

Vooormalig veldrijder Stybar nam met zijn ritzege revanche voor de voor zijn ploeg ongelukkig verlopen zesde rit. Tony Martin reed donderdag vrijwel de hele etappe solo op kop, maar werd op amper tien meter van de aankomst ingelopen.

Ditmaal kwamen de sprinters net te laat. Op een seconde won Wagner de sprint van het aanstormende peloton. In de top van het klassement veranderde niets. Nibali is nog altijd de leider. Chris Horner en Nicolas Roche volgen op respectievelijk drie en acht seconden. Bauke Mollema is op de dertiende plaats de beste Nederlander.