[WK Judo] Verkerk in halve finale, Polling naar herkansing

De wereldkampioenschappen judo was voor Linda Bolder snel weer afgelopen. De als vierde geplaatste Nederlandse ging in de tweede ronde van de klasse tot 70 kilogram op straffen onderuit tegen de Spaanse Maria Bernabeu.

Bolder was door haar hoge positie op de wereldranglijst in de eerste ronde vrij. De nummer één van de wereld Kim Polling ging wel door dankzij een zege op de Oekraïnse Luiza Gainutdinova. In de derde ronde moet zij het opnemen tegen de Russische Irina Gazieva. 

Guillaume Elmont is zijn eerste partij in de klasse tot 90 kilogram met de nodige moeite doorgekomen. De 32-jarige routinier scoorde niet in de eerste ronde tegen Valeriu Chisca uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar ging op basis van straffen toch door. Elmont moet het in de tweede ronde opnemen tegen de sterke Griek Ilias Iliadis, die in Rio als derde geplaatst is.

In dezelfde gewichtscategorie kon Noël van 't End zijn debuut niet met een overwinning opluisteren. Hij scoorde nog wel een waza-ari tegen de Spanjaard David Ruiz Zajac, die hem uiteindelijk toch met ippon versloeg.

Update 16.45 uur

In de categorië tot 78 kilogram kon Iris Lemmen haar eerste ronde niet winnen. Ze verloor van Catherene Roberge uit Canada op waza-ari. Kim Polling is doorgedrongen tot de kwartfinale. Ze won op ippon van Irina Gazieva. Voor een plek bij de beste vier treedt Polling aan tegen Seong-Yeon Kim uit Zuid-Korea.

Update 18.00 uur

Polling moet naar de herkansingen.  De als eerste geplaatste Nederlandse verloor haar kwartfinale van de Zuid-Koreaanse Seongyeon Kim op waza-ari. Het is haar eerste nederlaag na 21 overwinningen. Voor Guillaume Elmont was de tweede ronde het eindstation.  De wereldkampioen van 2005 was in de klasse tot 90 kilogram niet opgewassen tegen Ilias Iliadis. De Griek won op waza-ari.

Verkerk won wel haar tweede ronde. Ze won van Amy Cotton uit Canada. In de kwartfinale neemt de wereldkampioene van 2009 het op tegen Mayra Aguir uit Brazilië. 

Update 18.50

Judoka Marhinde Verkerk heeft de halve finales bereikt van het WK. Ze versloeg in de kwartfinales de als eerste geplaatste Braziliaanse Mayra Aguiar met ippon. In de halve finale treft ze Kalima Antomarchi uit Cuba.