Buitenlanden roepen ambassadeurs Egypte op matje

Tal van regeringen hebben het Egyptische interim-bewind om uitleg gevraagd over het bloedige optreden van woensdag tegen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Frankrijk en Duitsland ontboden de Egyptische ambassadeur.

De Franse president François Hollande verklaarde donderdag dat 'alles in het werk moet worden gesteld om een burgeroorlog te voorkomen'. Hollande zei dat hij 'het bloedige geweld in Egypte veroordeelt'. Hij eiste een onmiddellijk einde aan de onderdrukking. Zijn minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius bood de strijdende partijen in Egypte zijn diensten aan om alsnog 'een dialoog' op gang te brengen.

"De vrijlating van gevangenen (...) kan een eerste stap zijn naar het hervatten van de onderhandelingen", voegde Hollande daaraan toe. Morsi zelf en veel kopstukken van zijn Moslimbroederschap zijn opgepakt en zitten vast.

Ook de Duitse regering riep de Egyptische ambassadeur op het matje om een 'eind aan het bloedvergieten' te eisen. Onder meer Denemarken schortte de uitkering van hulpgelden aan Caïro op. De Noorse regering maakte bekend dat zij 'onlangs' de uitvoer van legermaterieel naar Egypte heeft stilgelegd.

De voorzitter van de gematigd islamistische regeringspartij Ennahda in Tunesië had geen goed woord over voor het neerslaan van de demonstraties van de Egyptische Moslimbroeders. Het geweld tegen zijn Egyptische geestverwanten noemde Rachid Ghannouchi 'een ramp, die voortkomt uit het omverwerpen van de wettelijke en constitutionele orde'. Hij moedigde de Moslimbroeders aan: "Jullie zullen de dictatuur verslaan en jullie vreedzame strijd zal het winnen van bloed en kogels."

Ook Qatar veroordeelde het geweld in Egypte 'krachtig'. In het naburige Golfstaatje Koeweit gingen honderden mensen de straat op om lucht te geven aan hun woede over de aanpak van het Egyptische leger. Ze riepen leuzen tegen legerleider Abdel-Fattah el-Sissi.

De Verenigde Arabische Emiraten, daarentegen, spraken nog eens hun steun uit voor het optreden van het Egyptische leger. "Wat spijtig is, is dat extremistische groeperingen blijven vasthouden aan hun retoriek van geweld, opruiing, schaden van het algemeen belang en ondermijnen van de economie, die tot de gebeurtenissen van heden hebben geleid", liet de regering van het oliestaatje weten.

De VAE zijn een belangrijke geldschieter van het overgangsbewind dat aantrad na de afzetting van Morsi. Ook Koeweit stelde de Egyptische interim-regering in de dagen na 3 juli ruim drie miljard euro in het vooruitzicht.

Rusland heeft zich donderdag gevoegd in het koor van landen dat reizen naar Egypte ontraadt.