UEFA waarschuwt Engelse clubs

Voetbalbond UEFA heeft Engelse clubs gewaarschuwd niet hun fans uit te wringen om financieel rond te komen. De UEFA heeft Financial Fair Play hoog in het vaandel staan. De regel moet ervoor zorgen dat clubs niet meer geld uitgeven dan ze binnenkrijgen.

Algemeen secretaris Gianni Infantino was in Engeland om de Premier League-clubs een flinke waarschuwing mee te geven: verhoog de ticketprijzen niet om financieel rond te komen. "Het is belangrijk om de fans erbij te houden. Fans zijn de enigen die hun hele leven loyaal blijven aan een club. Spelers, trainers, stafleden en zelfs eigenaars veranderen ooit van club. Dus een goede dialoog met de fans om een juiste balans te vinden, is erg belangrijk", zei Infantino op BBC Radio 5.

Deze transferperiode sluit op 2 september, maar Premier League-clubs hebben al meer dan 407 miljoen euro uitgegeven. Manchester City is koploper met 100 miljoen euro. Clubs hadden wel flink meer geld te spenderen door een verbeterde televisiedeal (zeventig procent beter dan de vorige), maar gaan ook de ticketprijzen omhoog gooien om de Europese topspelers binnen te hengelen.

Infantino waarschuwt dat de FFP-regel een strenge is. "Een jaar geleden waarschuwden we de clubs dat deze regel tanden heeft. Het quitte moeten draaien (evenveel inkomsten als uitgaven) begint volgend seizoen, met de financiële balans van dit seizoen en vorig seizoen. De clubs kennen de regels, en ook de zware consequenties."