'Fort Hood-schutter uit op doodstraf'

De Amerikaanse militair die in 2009 op legerbasis Fort Hood dertien mensen doodschoot, lijkt er op uit te zijn ter dood te worden veroordeeld. Dat heeft de advocaat van Nidal Malik Hasan gezegd. De raadsman staat tijdens het proces grotendeels buitenspel, omdat Hasan er voor heeft gekozen zichzelf te verdedigen.

De krijgsraad tegen Hasan begon dinsdag. Advocaat Kris Poppe zei woensdag bereid te zijn Hasan te verdedigen. Maar als Hasan blijft aansturen op de doodstraf, wil Poppe dat zijn verantwoordelijkheden tot een minimum worden beperkt. Het is 'duidelijk dat hij obstakels uit de weg wil ruimen voor de doodstraf en dat hij uit is op de doodstraf', zei Poppe in de rechtszaal.

Hasan was het niet eens met de lezing van zijn advocaat. "Ik protesteer. Dat is een verdraaiing van de feiten", zei Hasan. De rechter stuurde vervolgens iedereen weg uit de rechtszaal.

Hasan heeft toegegeven dertien mensen te hebben doodgeschoten en 32 mensen te hebben verwond. Hij wilde eigenlijk schuld bekennen, maar dat mag volgens de regels van de krijgsraad niet in zaken waarin de doodstraf een mogelijkheid is. Hasan wilde betogen dat hij met zijn daad anderen - namelijk de islamitische opstandelingen in Afghanistan - wilde beschermen, maar de rechter heeft hem verboden dit als verdediging op te voeren.