Duits dopingrapport gepubliceerd

Het Duits Instituut voor Sportwetenschap heeft het veelbesproken dopingrapport maandag gepubliceerd. In het rapport komen veel misstanden aan het licht. Zo blijkt dat er sinds 1949 doping werd gebruikt in West-Duitsland en dat sinds de jaren zestig amfetaminen systematisch werden gebruikt. De overheid moedigde dopinggebruik van de jaren zeventig zelfs aan.

Volgens de onderzoekers van de Berlijnse Humboldt-universiteit zetten politici sporters tot gebruik van verboden middelen aan. Ook blijkt dat anabole steroïden in de jaren zeventig populair werden en topvoetballers verboden middelen tot zich namen. Het WK van 1974, waarin Duitsland in de finale Nederland versloeg, wordt niet genoemd.

Het Duits Instituut voor Sportwetenschap wordt met de grond gelijk gemaakt door de onderzoekers. Volgens hen probeerde het instituut systematische doping gemeengoed te maken, terwijl het deed alsof er normaal onderzoek werd gedaan.

De onderzoekers vergelijken de dopingcultuur met die in Oost-Duitsland. "De deelname van van veel bondscoaches, sportartsen en officials was op een manier opvallend vergelijkbaar met de systematische doping in de DDR." In het rapport wordt wel benadrukt dat de West-Duits politici bij lange na niet zo veel controle over sport had als hun collega's in Oost-Duitsland.

De Süddeutsche Zeitung kreeg eerder al een versie van het rapport in handen en publiceerde daar zaterdag bevindingen uit. Die versie was achthonderd pagina's lang, terwijl het nu gepubliceerde rapport slechts 117 bladzijden telt.