Nederlandse ambassade Jemen langer dicht

De Nederlandse ambassade in Jemen blijft nog zeker tot en met volgende week maandag dicht. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag besloten. Hij volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Het ministerie kondigde zaterdag aan de ambassade in Sanaa voor twee dagen te sluiten. De vertegenwoordiging was kwetsbaarder geworden doordat andere landen hun ambassades hadden gesloten. Het departement benadrukt dat geen sprake is van gerichte dreiging tegen Nederland.

De VS waarschuwden vorige week voor een dreiging van Al-Qaida en sloot daarop alle ambassades in de islamitische wereld. Andere westerse landen volgden dat voorbeeld.

Eerder op de dag werd het reisadvies voor Jemen al aangescherpt. Alle reizen worden ontraden vanwege de kans op terroristische aanslagen, de politieke onrust in het land en het hoge ontvoeringsrisico.

Nederlanders die nog in Jemen zijn wordt geadviseerd zich bij vertrek te melden bij het ministerie en de ontwikkelingen in de gaten te houden. In Jemen verblijven ongeveer veertig Nederlanders.