Veelverdienende politiechefs leveren niet in

Vijf politiechefs die meer verdienen dan de norm zijn niet bereid om een deel van hun salaris in te leveren. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in antwoord op Kamervragen van PVV'er Louis Bontes.

Teeven heeft geen juridische mogelijkheden om de inkomens van de betrokken chefs te verlagen. "Om die reden zijn de afgelopen periode met deze functionarissen gesprekken gevoerd en is een moreel beroep op hen gedaan om vrijwillig af te zien van dat surplus aan inkomen", schrijft hij. "Na overleg met hen is gebleken dat de bereidheid om vrijwillig af te zien van dit surplus niet aanwezig is."

Het gaat om politiechefs die buiten de zogeheten top 61 van de politie vallen. Voor deze 61 hoogste functionarissen geldt dat hun beloning wel binnen de norm van circa 187 duizend euro valt.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) deed eerder al een beroep op de top van de Nationale Politie om bonussen en vergoedingen in te leveren. Daar werd begin dit jaar gehoor aan gegeven.