Moyes overwoog stap naar de Eredivisie

David Moyes kreeg deze zomer de erfenis van Sir Alex Ferguson in handen. Manchester United was echter niet de enige optie voor de trainer, die zelfs Nederland zag zitten.

Voordat Ferguson zijn baan als manager bij United ter beschikking stelde, informeerde Moyes via zijn broer, spelersmakelaar Kenny Moyes, naar de mogelijkheden in Nederland. Dat onthult Jimmy Calderwood, die zelf diverse Nederlandse clubs trainde, in Voetbal International.

"Het was ongeveer acht maanden geleden tijdens een wedstrijd in Glasgow", verhaalt Calderwood in het weekblad. "Kenny vroeg of ik navraag in Nederland kon doen. Ik was stomverbaasd. Waarom zou je als manager van een stabiele Premier League-club (Everton, waar Moyes destijds werkzaam was, red.) vertrekken uit Engeland?"

Het antwoord op die vraag ligt besloten in Europees voetbal. "Moyes wilde per se in de Champions League actief zijn; op dat niveau wilde hij zich testen, zichzelf verbeteren. En met Everton is dat niet haalbaar. Dan maar ergens anders in Europa; het geld speelt voor hem geen enkele rol. In Nederland bleek er niet direct iets mogelijk, zo vernam ik. Bij welke clubs ik navraag heb gedaan, is niet zo belangrijk. Maar er zijn niet zo veel Nederlandse teams die Champions League kunnen spelen..."