[Darts] Commotie rond 'dubbel 12' Taylor

Afgelopen weekend werd in Gibraltar de gelijknamige Darts Trophy afgewerkt. Na de finale, gewonnen door een als vanouds spelende Phil Taylor, ontstonden er geruchten over de onsportiviteit van de zestienvoudig wereldkampioen.

De geruchten waren dat Taylor's dubbel 12 in de vierde leg tegen Dean Winstanley niet raak geweest zou zijn, maar dat de caller Russ Bray toch 'game shot' had geroepen. Gespeculeerd werd dat de nummer één van de wereld gemerkt zou hebben dat zijn pijl niet in betreffende dubbel zat, maar dit niet aan de caller had gemeld.

Naar aanleiding van de commotie heeft de PDC het beeldmateriaal bekeken en gebleken is dat de pijl daadwerkelijk buiten de dubbel 12 was geland, maar zowel Taylor als Bray waren zich hiervan niet bewust.

PDC toernooidirecteur Tommy Cox bevestigt: "Ik heb met zowel de spelers als de caller gesproken en Phil stelde voor de partij opnieuw te spelen. Maar volgens de regels was dit geen optie. Dean gaf aan dat hij zich bij deze gebeurtenis wil neerleggen en zich op zijn volgende toernooi wil concentreren. Ik wil het publiek geruststellen dat deze rechtvaardigheid, openheid en integriteit top prioriteiten zijn van de PDC en dit voorval een zeldzame fout is van een scheidsrechter."

Donderdag begint in Mulheim, Duitsland de European Darts Championship, na de Premier League en de UK Open de derde 'major' van het jaar. Taylor wist het toernooi, sinds de introductie ervan in 2008, viermaal te winnen. Simon Whitlock zal proberen zijn titel te verdedigen. RTL7 zal vanaf 22:00 uitgebreid verslag doen van het toernooi.