Commerciële schaatsteams zetten KNSB onder druk

Vier commerciële schaatsteams hebben hun A-licentie uit onvrede over de KNSB verruild voor een B-licentie. Team Activia, TVM, Beslist.nl en BrandLoyalty geven met dat besluit aan dat ze als volwaardig gesprekspartner willen worden beschouwd door de schaatsbond, meldt het Algemeen Dagblad dinsdag. De KNSB is verrast door de keuze.

"De teams zijn van mening dat de kosten van een A-licentie niet opwegen tegen wat je ervoor terugkrijgt", reageert Harm-Jan Idema, woordvoerders van de Vereniging Professionele Schaatsteams (VPS). "We hebben dit punt vaker aangekaart bij de bond, maar de teams hebben niet het gevoel dat er op korte termijn verandering in zal komen."

De teams zijn onder meer verbolgen over het gebrek aan ruimte voor hun sponsors op internationale toernooien. KNSB-sponsor KPN neemt de best zichtbare plekken op de schaatspakken in. Ook zijn ze kwaad dat de KNSB een World Cupwedstrijd die aan Thialf toegewezen was teruggaf zonder dat zij daarover ingelicht waren.

KNSB-directeur Paul Sanders spreekt tegenover Schaatsen.nl zijn verbazing uit dat de teams 'het op deze manier spelen'. "Ik snap daar helemaal niets van. We hebben al vastgesteld dat het huidige systeem niet werkt en we hebben de teams meegenomen in het proces om tot een nieuwe opzet te komen."

Het wegvallen van de A-licenties is een tegenvaller voor de KNSB. De bond heeft door de stap zo'n vier ton minder te besteden. Dat kan leiden tot bezuinigingen bij de KNSB. "We zullen dat toch op moeten vangen en dat gaat pijn doen. We moeten kijken hoe we dat gaan doen, maar mogelijk heeft het ook sporttechnische gevolgen, ook al zullen we dat te allen tijde proberen te voorkomen."

Een A-licentie kost een schaatsploeg 125 duizend euro, waarvan de KNSB dertigduizend euro terugstort voor onkosten. Teams betalen 25 duizend euro voor een B-licentie, waarvan vijftienduizend euro terugkomt.